Data visualisatie en storytelling
Beschrijving
Deze cursus biedt een grondige introductie tot datavisualisatie en data storytelling. Deelnemers leren hoe ze overtuigende grafieken en verhalen kunnen opbouwen rond data om inzichten op een heldere en impactvolle manier over te brengen.
Aan de hand van praktijkgerichte oefeningen en realistische voorbeelden leren deelnemers doeltreffende grafieken, dashboards en visuele rapporten ontwerpen. De focus ligt op het verwijderen van overbodige elementen, het strategisch sturen van de aandacht van het publiek en het toepassen van sterke visuele ontwerpprincipes. Deelnemers krijgen een dieper inzicht in hoe wij als mensen visuele informatie waarnemen, en leren hoe ze deze kennis kunnen toepassen om data op een doelgerichte en doeltreffende manier te visualiseren. Hoewel de aangeleerde richtlijnen tool-agnostisch zijn, worden de oefeningen uitgevoerd in Microsoft Excel.
Daarnaast ontwikkelt de cursus essentiële vaardigheden in data storytelling: het structureren van narratieven rond data, het afstemmen van de boodschap op het doelpubliek, en het inzetten van visuele elementen om complexe informatie begrijpelijk en overtuigend te presenteren. Door de combinatie van technische en narratieve inzichten worden deelnemers voorbereid om data effectief te gebruiken in besluitvorming, rapportage en communicatie.
Voor wie?
Deze cursus is bedoeld voor professionals, analisten, onderzoekers en studenten die regelmatig met data werken en hun visuele communicatie willen verbeteren. Zowel technisch onderlegde deelnemers als communicatiespecialisten zonder grafische achtergrond halen waarde uit de cursus. Enige basiskennis van Excel volstaat; ervaring met programmeertalen of datavisualisatietools is niet vereist.
Programma
- Het belang van context: Begrijp hoe de context waarin je werkt invloed heeft op je visualisaties en hoe je je boodschap daarop afstemt.
- De juiste grafiek kiezen: Leer wanneer bekende grafiektypes minder geschikt zijn en ontdek krachtige, minder bekende alternatieven.
- Visueel opruimen: Verwijder overbodige elementen die je publiek afleiden en versterk de essentie van je boodschap.
- De aandacht sturen: Gebruik visuele middelen strategisch om de aandacht van je publiek te leiden naar wat echt telt.
- Denk als een ontwerper: Zorg ervoor dat je grafieken niet alleen duidelijk, maar ook toegankelijk en visueel aantrekkelijk zijn.
- Ontleden van grafieken: Analyseer stap voor stap sterke visualisaties en ontdek welke ontwerpkeuzes gemaakt zijn en waarom ze werken.
- Bouw een verhaal op: Structuur je data in een narratief dat blijft hangen bij je publiek en tot actie aanzet.
- Alles samenbrengen: Ga van ruwe context naar een volledige datavertelling aan de hand van enkele inspirerende voorbeelden.
Docenten
Matthias Bogaert is een professor bij de vakgroep Marketing, Innovatie en Organisatie (onderzoeksgroep Data Analytics) aan de Universiteit van Gent en gastprofessor aan de Universiteit van Namen. Hij geeft een brede waaier aan data analytics opleidingen van basis statistiek en database management tot gevorderde, voorspellende analytics en sociale media en web analytics. Zijn onderzoek focust op toepassingen van beschrijvende, voorspellende en voorschrijvende analytics in sociale media, digital communicaties, sport and customers relationship management. Het hoofddoel van zijn onderzoek is om te komen tot een reproduceerbare data-analyse methodologie die bedrijven eenvoudig kunnen implementeren. Zijn onderzoek is gepubliceerd in verschillende welgekende internationale tijdschriften zoals the European Journal of Operational Research, Omega, Decision Sciences, and Decision Support Systems.
Shimanto Rahman is een doctoraal onderzoeker en assistent bij de vakgroep Marketing, Innovatie en Organisatie (onderzoeksgroep Data Analytics) aan de Universiteit van Gent. Binnen het masterprogamma van de handelsingenieurs geeft hij les over data visualisatie, reinforcement learning, ethische AI, waarde-gedreven machine learning, en business-to-business marketing. Zijn onderzoek richt zich op het evalueren van machinelearningmodellen op een manier die zo goed mogelijk aansluit bij de bedrijfsdoelstellingen. Hij heeft gepubliceerd in het welgekende internationale tijdschrift Journal of Business Research.
Opmerkingen
Praktisch:
- Wanneer? Donderdag 6 november 2025 van 9u tot 16u. Er wordt een broodjeslunch voorzien.
- Waar? Vakgroep Accountancy, Bedrijfsfinanciering en Fiscaliteit, Sint-Pietersplein 7, 9000 Gent.
- Inschrijvingsgeld: 295 €
- Ben je een bedrijf die meerdere personen inschrijft? Neem contact op met febacademy@ugent.be om een commerciële korting te ontvangen.
Inschrijven kan tot één week voor de desbetreffende opleiding.
Inschrijvingen kunnen uitsluitend via dit platform, tot uiterlijk één week voor de dag van de desbetreffende sessie worden geannuleerd. Daarna blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Een verhinderde deelnemer kan zich steeds door een collega laten vervangen. De academie kan de opleiding steeds verplaatsen of annuleren wegens een beperkt aantal deelnemers.
Schrijf je hier in
Data visualisatie en storytelling - 6/11/2025
skills: Enige basiskennis van Excel volstaat; ervaring met programmeertalen of datavisualisatietools is niet vereist.