Geconsolideerde financiële rapportering: Basisprincipes en -boekingen

Marleen Mannekens_consolidatie
Nederlands

Vennootschappen, verenigingen maar ook overheidsorganisaties gaan steeds meer samenwerkingsverbanden aan met andere organisaties waarmee ze akkoorden sluiten om bepaalde activiteiten/dienstverlening in onder te brengen en/of waarin ze deelnemen in het kapitaal of de inbreng. Als gevolg hiervan ontstaat er een grotere nood aan geconsolideerde financiële informatie om een inzicht verwerven in de financiële structuur, de werking en de risico’s van de groep als economische eenheid. 

Om die reden werd in de Europese en Belgische regelgeving het opstellen van een geconsolideerde jaarrekening verplicht voor grote bedrijvengroepen en consortia. Echter ook de aandeelhouders en het management van kleinere groepen (bv. kmo’s), verenigingen of overheidsorganisaties die niet onder de consolidatieverplichting vallen, hebben nood aan geconsolideerde informatie om de solvabiliteit, liquiditeit en de werking van de economische eenheid in zijn geheel te kunnen aansturen en monitoren. 

Tijdens een reeks van 3 avondsessies wordt ingegaan op de geconsolideerde financiële rapportering. Hierbij staat niet alleen het kunnen opmaken van de geconsolideerde jaarrekening centraal maar ook het kunnen interpreteren van de informatie die in de geconsolideerde jaarrekening vervat zit. 

Doelpubliek

Deze opleiding richt zich tot (1) externe accounts, controllers of medewerkers die betrokken zijn bij de opmaak van de geconsolideerde rapportering en (2) diegenen die met meer kennis van zaken de geconsolideerde rapporten willen interpreteren. 

Sessie 1: 3 november 2025 van 18u-21u

Tijdens deze eerste sessie worden de deelnemers meer vertrouwd gemaakt met:

  1. Het hoe en het waarom van consolidatie
  2. Een aantal basisprincipes en -begrippen (inclusief eliminaties)
  3. De afbakening van de consolidatiekring

Sessie 2: 10 november 2025 van 18u-21u

In deze sessie worden, geïllustreerd aan de hand van een aantal concrete voorbeelden, de verschillende consolidatietechnieken uitgezet die kunnen worden toegepast bij de opmaak van de geconsolideerde jaarrekening. Zowel de integrale, proportionele als vermogensmutatiemethode worden toegelicht.

Sessie 3: 24 november 2025 van 18u-21u

In de laatste sessie wordt aan de hand van een geconsolideerde jaarrekening samen met de deelnemers nagegaan welke relevante informatie men hieruit kan halen om een beter inzicht te krijgen in de financiële structuur en de operationele activiteiten van de economische eenheid. 

Docent

Marleen Mannekens is een ervaren professional met een sterke achtergrond in de audit- en adviessector. Zij is bedrijfsrevisor en gecertificeerd accountant. Doorheen haar loopbaan bekleedde zij diverse leidinggevende functies, waaronder die van partner bij een internationale auditkantoren. Haar expertise ligt in het begeleiden van organisaties bij complexe financiële en regelgevende uitdagingen, met een bijzondere aandacht voor transparantie, duurzaamheid en governance. Naast het geven van seminaries over diverse onderwerpen is Marleen actief betrokken bij diverse technische commissies en werkgroepen van het IBR en is sinds mei 2025 vice-voorzitter van het ICCI. Tevens deelt zij haar kennis als docent aan het VIVES, de Karel de Grote Hogeschool en UGent. Marleen heeft mandaten opgenomen als bestuurder, als lid en als voorzitter van auditcomités in diverse sectoren waaronder verzekeringen, zorg en technologie.

Marleen heeft een masterdiploma in Business Engineering van de Solvay Business School of Economics and Management evenals een masterdiploma in Tax Management.

Praktisch:

  • Wanneer? Maandag 3, 10 en 24 november 2025 telkens van 18u tot 21u. Er worden broodjes voorzien.
  • Waar? Vakgroep Accountancy, Bedrijfsfinanciering en Fiscaliteit, Sint-Pietersplein 7, 9000 Gent.
  • Inschrijvingsgeld: 590 €
  • Ben je een bedrijf die meerdere personen inschrijft? Neem contact op met febacademy@ugent.be om een commerciële korting te ontvangen.

Indien er voldoende interesse is, zal een opvolgende verdiepende cyclus ingericht worden die op deze basisopleiding verder bouwt.

Inschrijven kan tot één week voor de desbetreffende opleiding. 

Inschrijvingen kunnen uitsluitend via dit platform, tot uiterlijk één week voor de dag van de desbetreffende sessie worden geannuleerd. Daarna blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Een verhinderde deelnemer kan zich steeds door een collega laten vervangen. De academie kan de opleiding steeds verplaatsen of annuleren wegens een beperkt aantal deelnemers.

Schrijf je hier in

Geconsolideerde financiële rapportering: Basisprincipes en -boekingen (november 2025)

Inschrijven

Prijs
€ 590,00
Eventuele kortingsprijs afh. van uw profiel (zie winkelmandje)