Alles over de vrijwilligerswet

De vrijwilligerswet i.s.m. het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw
Nederlands

Vrijwilligers zijn essentieel in onze maatschappij, we hebben hen nodig. De wet rond vrijwilligers is complex en veelomvattend. Werk jij samen met vrijwilligers in België? Of ben jij een organisatie die gevestigd is in België maar vrijwilligerswerk in het buitenland organiseert? Raak je niet helemaal wegwijs in de vrijwilligerswet?

Wist je dat er ook voorwaarden zijn voor vrijwilligers? Of dat sommige organisaties zich niet enkel aan de vrijwilligerswet maar ook aan de bepalingen van het Vlaams Decreet Vrijwilligerswerk moeten houden?

Mis deze opleiding “alles over de vrijwilligerswet” op 20 maart 2024 dan zeker niet! Deze opleiding wordt gegeven in samenwerking met het Vlaams steunpunt vrijwilligerswerk vzw.

We bekijken de vrijwilligerswet uit verschillende ooghoeken (bv. juridisch, fiscaal..) tijdens onze opleiding. 

Wat is vrijwilligerswerk?

Een vrijwilliger zet zich in voor anderen of de samenleving in de context van een organisatie zonder winstoogmerk.

We spreken over vrijwilligerswerk als:

  • Personen zich inzetten binnen je organisatie die geen winst nastreeft noch aandelen uitkeert;
  • De personen dit onbezoldigd doen;
  • De personen dit vrijwillig en ongedwongen doen.

De vrijwilligerswet is van kracht sinds 2006 maar wijzigt voortdurend, wil je dus up to date zijn over deze wetgeving, schrijf je in voor onze opleiding “alles over de vrijwilligerswet”.

Voor wie?

Alle organisaties die werken met vrijwilligers, vzw's en non-profitorganisaties. Iedere geïnteresseerde in de vrijwilligerswet is welkom!

Door wie?

Deze opleiding is een samenwerking tussen de FEB Academy en het Vlaams steunpunt vrijwilligerswerk vzw. Eva Hambach is sinds 2001 directeur van het Vlaams Steunpunt vrijwilligerswerk vzw en volgt de regelgeving over en in het vrijwilligerswerk op. Van de inwerkingtreding van de vrijwilligerswet in 2005 tot de meest recente ontwikkelingen.

Ze zetelt in de Hoge Raad voor Vrijwilligers, een federaal adviesorgaan dat het vrijwilligerswerk opvolgt.

Tijdens de opleiding vertrekken we vanuit de letter van de Vrijwilligerswet, maar ook de praktijk komt aan bod. Er is ruim tijd om vragen te stellen nadien.

Na ontvangst en verwerking van uw inschrijving sturen wij u een bevestiging (incl. wegbeschrijving in geval van on campus). Na inschrijving wordt u elektronisch de factuur toegestuurd. Het documentatiemateriaal en een MS Teams link in geval van online sessie, wordt voorafgaand aan de opleiding elektronisch ter beschikking gesteld van de deelnemers. Na afloop van de opleiding wordt een attest van deelname uitgereikt en op het platform ter beschikking gesteld. Daarnaast krijgt u als deelnemer een evaluatieformulier om feedback te geven over deze opleiding.

Inschrijven kan tot één week voor de dag van de desbetreffende sessie. Inschrijvingen kunnen uitsluitend per email, tot uiterlijk één week voor de dag van de desbetreffende sessie worden geannuleerd. Daarna blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Een verhinderde deelnemer kan zich steeds door een collega laten vervangen.